duminică, 17 iulie 2011

Pentru ce primesc salariu profesorii de română din şcolile alolingve?

Salut perseverenţa cu care Pro tv-ul face, an de an, reportaje legate de bacalaureat şi mai ales de la examenele alolingvilor la română. Vineri am avut ocazia să „savurez” încă o mostră de multiculturalism şi internaţionalism rusesc. Repetenţii alolingvi, tocmai au ieşit de la examen şi au fost luaţi la întrebări de reporter. Întrebări banale şi simple, dar, din păcate, puse în română. E haios să le urmăreşti mimica şi reacţiile. Prima reacţie este de nedumerire, exprimată, desigur, în великий и могучий, în ce limbă vorbeşte domnişoara reporter? Iar când li se cere să dea un răspuns în română, nedumerirea trece într-o reacţie de greaţă. Unul din aceşti indivizi, cărora tare le place să spună „mî moldavane”, a zis-o direct, „de ce nu întrebaţi normal, ruseşte?”. E clar, nu? Dacă cineva mai credea că, говорите по человечески, e de domeniul istoriei. Îmi permit să dau un sfat respectatului post tv. La anul, vă rog, să faceţi aceste interviuri în prezenţa profesorilor acestor elevi. Am o vagă presimțire că, aceşti profesori, în timpul lecţiilor, din respect profund pentru elevi, vorbesc doar по человечески. Aş vrea ca măcar un responsabil de la minister să fie prezent la aceste interviuri şi aşi mai vrea să aflu dacă „eroii” reportajelor au obţinut notă de trecere?
În acelaşi context de promovare a principiilor societăţii multiculturale şi polietnice, s-a produs şi başcanul Găgăuziei, care într-o manieră impertinentă şi ultimativă i-a cerut primului ministru, nici mai mult nici mai puţin, ca elevii din Găgăuzia să fie scutiţi de examenul la română, fiindcă ei au note bune la alte maternii şi prin urmare, româna, nu face decât să le strice cariera şi viitorul luminos. Prin adresarea în cauză, başcanul, spune că, româna, nu are cum să facă parte din acel viitor. Mâine, başcanul va cere eliminarea din şcoli a limbii române pentru a nu stresa,inutil, elevii şi drept dovadă că guvernul stă la straja statalităţii RM. În plus, se vor face economii considerabile.
Având în vedere popularitatea crescândă a limbii române în rândul tineretului studios alolingv, aş vrea să aflu, de la ministrul educaţiei, cât timp copiii noştri, fără vrerea noastră, dar pe banii noştri, vor fi impuşi de programul şcolar să vorbească în великий и могучий? Nu cumva, acest lucru se face pentru ca concetăţenii noştri necuvântători să le poată reproşa, oricând, говорите по человечески?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: