marți, 9 noiembrie 2010

Notiţe electorale II

Din păcate, trebuie să încep acest articol cu mărturisirea unei dezamăgiri. Chiar am crezut că, PLD-ul are o strategie aparte pentru această campanie, dar până la urmă s-a dovedit că startul întârziat n-a fost decât o simplă acţiune de imagine.
Dacă e să dai crezare comentatorilor fenomenului socio-politic din republică, vei face o singură concluzie, că campania electorală există doar în imaginaţia concurenţilor electorali. Ţin să recunosc că, şi eu am această senzaţie. Până acum, aceasta s-a remarcat prin două evenimente majore. „boamba română” şi finanţatorii şomeri ai comuniştilor. Două zile în urmă a fost zămislit încă un eveniment în stilul „boamba românească”, doar că de această dată, aceasta e aruncată în capul celeilalte tabere. Scor provizoriu 2 la 1 pentru AIE.

Chiar dacă campania este „imaginară” concurenţii, totuşi, sunt reali.

Despre PLD nu pot spune decât că a reuşit să mă păcălească cu „strategia” lor electorală. În rest secetă. Da, era să uit despre provocarea lui Voronin la dezbateri. A fost până la urmă o mişcare inevitabilă pentru PLD şi Filat. Era o mare dezamăgire dacă n-o făceau. Rezultatul era evident.

PL-ul fără vervă. Merge cu o ciorba de anul trecut, doar că puţin reîncălzită. Nu ştiu cine consultă PL-ul, dar nu cred că îşi merită banii, mai ales după apariţia ultimelor panouri, cu adevărat monstruoase, în care Chirtoacă seamănă mai degrabă cu un personaj din filme de groază. Varianta cu Ghimpu nu e cu mult mai reuşită. Dacă clientul tău nu are abilităţi actoriceşti, de ce scoţi în evidenţă acest handicap? Întrebare retorică. Unicul avantaj al peliştilor este posibilitatea de a compensa deficienţele campaniei de bază cu reuşitele din campania secundară, fiindcă este unicul partid care are de dus două campanii electorale. Dacă ei nu reuşesc să mobilizeze diaspora, va fi penultima campanie electorală în calitate de partid parlamentar şi cu mandat redus. Doar votul masiv al diasporei poate asigura suficiente mandate pentru alegerea preşedintelui şi prin urmare un mandat complet pentru parlament şi în final trimiterea la gunoiştea istoriei a comuniştilor şi în mare parte a coloanei a cincea ruseşti. Şi când te gândeşti că toate acestea depind de PL, te apucă groaza.

Voi termina această intervenţie cu o vânătoare. Vânătoare de lupi.
Dl Lupu, cu orice ocazie blamează extremismul, dar în acelaşi timp a hotărât să meargă pe o variantă extremistă, ORI TOTUL ORI NIMIC. Încurajat de sondaje şi înţelegând că nu mai este candidatul AIE-ului la funcţia de Preşedinte, el a hotărât să forţeze nu doar mâna Alianţei dar şi a sorţii. Practic, Lupu duce o campanie prezidenţială. Drept dovadă, stă excluderea din siglă a denumirii partidului şi înlocuirea acesteia cu numele „prezidenţiabilului”. Dacă mai punem la socoteală şi lista partidului, putem spune cu certitudine că, partidul nu e altceva decât o unealtă pentru atingerea scopului mult râvnit. Astfel, Lupu singur s-a înconjurat de capcane şi rămâne de văzut dacă va reuşi să le şi evite.

PS niciodată n-aş fi crezut că mă voi ruga pentru accederea lui Urechanu în Parlament. Ce tristă-i viaţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: