luni, 6 septembrie 2010

URA!!! AM ÎNVINS!

În sfârşit, turnul de fildeş al vanităţii politice moldoveneşti s-a prăbuşit. Încă o dată agenda cetăţenilor şi-a dovedit supremaţia, iar mirajele politice ţesute cu atâta stângăcie, dar cu tupeu, se risipesc ca ceaţa de dimineaţă sub razele soarelui.
Acum, când mreaja de pe ochi a căzut, sper din tot sufletul ca politicienii noştri dragi să înţeleagă că, lumea nu se învârte în jurul lor, ci are propriul curs.
Am spus mai devreme că, toată schema cu referendumul a fost o cacealma cap coadă şi absenteismul covârşitor dovedeşte acest lucru, fiindcă alegerea preşedintelui de popor niciodată nu a fost o prioritate adevărată a cetăţenilor. În acest context aş dori să atrag atenţia asupra unei noi iluzii, conform căreia cetăţenii au dat ascultare comuniştilor. Acest referendum nu a avut din start sorţi de izbândă în orice condiţii. Dar, să vedem care sunt rezultatele referendumului prin prisma teoriei paharului.
Partea goală.
Indiscutabil că, comuniştii au obţinut o victorie de moral şi au un repertoriu asigurat pentru cel puţin o lună.
Liderii Alianţei (şi nu AIE-ul ca structură politică) poartă „vina” pentru acest eşec. Autoritatea lor politică a avut de suferit şi le va fi mai greu să iasă în faţa cetăţenilor pentru a le susţine noi proiecte politice. Eşecul lor constă nu în ignorarea de către cetăţeni a apelului de a se prezenta la urne, ci faptului că s-a descoperit că agenda politică a AIE-ului nu corespunde cu agenda publică. Azi cel mai mare pericol constă în negarea acestui fapt.
Partea plină.
Sondajele nu arată adevăratele intenţii şi necesităţi ale cetăţenilor.
Emanciparea politică a societăţii moldoveneşti. În 2009, cetăţenii au învăţat să facă distincţie dintre creaturile politice sezoniere şi cei ce sunt în stare să-i reprezinte real. Aşa numitul vot util. Azi, cetăţenii au dat o lecţie clasei politice, care a decis să scoată castanele fierbinţi cu mâinile alegătorilor. Prin votul masiv cu picioarele, electoratul a zis : „Clasa politică trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru actul politic şi să-şi ridice nivelul culturii politice şi al cooperării politice. Iar cei care nu vor reuşi, vor fi trecuţi pe tuşă.” Acest vot a arătat că, societatea este satisfăcută cu actualul regim constituţional cu un preşedinte retras şi cu un prim ministru activ. Cred că această percepţie se datorează în mare parte comportamentului exemplar, în această privință, al Dl. Ghimpu.
Acest rezultat va contribui la mobilizarea electoratului democratic, dacă Alianţa va înţelege că nu a fost trădată de către acesta ci doar a primit o lecţie.
Deşi comuniştii au obţinut o victorie de moral, ei au suferit un eşec în ceia ce priveşte credibilitatea. Pe parcursul întregii campanii şi mai ales în ziua plebiscitului ei au trâmbiţat pe la toate colţurile despre falsificări masive, fapt care nu s-a întâmplat. Iar dacă coroborăm cu previziunile apocaliptice de anul trecut referitoare la noua guvernare, vom înţelege de ce sondajele arată un declin permanent al comuniştilor la capitolul încredere. Iar pentru un partid, pierderea credibilităţii echivalează cu moartea politică. Ca şi în alte dăţi comuniştii şi-au săpat singuri groapa, fiindcă după viitoarea campanie electorală nu vor mai putea explica eşecul prin fraude electorale. În acelaşi timp, Guvernul a plusat tare la capitolul credibilitate şi corectitudine politică şi nimeni nu va putea contesta corectitudinea alegerilor parlamentare şi legalitatea viitoarei guvernări.
Un alt avantaj este faptul că comuniştii nu ştiu să tragă concluzii şi le place să se îmbete cu apă rece. Acum propaganda lor va insinua că toţi absenteiştii sunt cel puţin simpatizanţii lor. Ca urmare ei vor construi propriul turn de fildeşi şi cu cât el va fi mai înalt, cu atât va fim mai dureroasă căderea.
Per total, scorul nu e rău.
Felicitări tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: