marți, 21 septembrie 2010

Statalitatea vasalităţii noastre.

N-a apucat MO să transmită la tipar Decretul cu privire la stabilirea datei alegerilor anticipate, că stataliştii noştri au şi obţinut gramota de blagoslovire sub formă de „Acord de parteneriat politic cu partidul "Rusia Unită”. Dacă nu mă înşeală memoria, anul trecut, cam cu o lună înainte de alegerile anticipate am mai asistat la o blagoslovire similară. Pun pariu că, acest Acord va expira exact înaintea următoarelor alegeri parlamentare.
Dar să nu fim răi şi să apreciem eforturile PD-ului, care fiind un partid democrat şi european nu putea să ignore uimitoarea experienţă de dezvoltare şi consolidare a democraţiei şi a societăţii libere în general şi a celei ruseşti în special, deţinută de partidul „Rusia Unită”. Un partid cu totul deosebit, dacă luăm în consideraţie faptul că, preşedintele acestuia nu este şi membru. Eu, cu tărie cred, că importanţa acestui exemplu este de nepreţuit pentru RM. Această găselniţă va rezolva problema de bază a liderilor noşti politici şi mai ales ale celui PD-ist. Astfel se va pune capăt marii dileme: „Cum să ieşi din partid şi să continuii să-l conduci după ce eşti ales Preşedinte?”. Dar beneficiile acestui Acord nu se termină aici şi nu se limitează strict la cele de partid, ci se vor răsfrânge asupra întregii societăţi, dacă aceasta va avea suficientă „înţelepciune” să urmeze şi să aplice practicile preluate şi învăţămintele împărtăşite de partenerii strategici ai PD-ului, care prin cumul sunt şi ai RM.
N-a apucat dl Lupu să-şi recupereze bagajele de la aeroport, că a şi început munca de iluminare. În primul rând, am fost informaţi despre ideea de bază a Acordului :” Chişinăul este obligat să aibă relaţii bune cu Moscova.”.
Nu e doar o idee, mai degrabă, sună ca un concept existenţial. Dar asta nu e tot. Ni se oferă şi soluţii „…iar în condiţiile fragilităţii structurii exportului Republicii Moldova, lideri politici trebuie să militeze pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi nu deteriorarea relaţiilor politice cu Rusia.”.
Iar ca tacâmul să fie complet, avem şi explicaţia necesităţii încheierii Acordului „ … pentru că "suntem pe cont propriu”, pe motiv că (expresie brevetată) "azi, Uniunea Europeană este încă prea departe”, "România se afundă, din ce în ce mai mult, în criză”, iar "Rusia este din ce în ce mai aprofundată în propriile probleme”.”
Acest „cont propriu” mi se pare destul de OK, dacă ne gândim la faptul că anul trecut am surmontat, din contul nostru propriu, o criză economică fără precedent, chiar dacă Uniunea Europeană era şi mai departe, nemaivorbind de România. Sau greşesc şi acest „cont propriu” apare odată cu semnarea Acordului?
Dar lăsând gluma la o parte, e de la sine înţeles că, Chişinăul e obligat şi nu Moscova şi că liderii politici trebuie să militeze şi să nu deterioreze. Un lucru totuşi nu l-am înţeles, ce treabă are cu acest Acord PD-ul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: