joi, 7 octombrie 2010

Notiţe electorale

În primul rând, aşi vrea să vorbim puţi despre „oboseala electorală” şi efectele ei nocive. Cu toţii cunoaştem piesa de bază din repertoriul, mai ales al, dlui Ghimpu, precum că, cetăţenii s-au săturat de alegeri. Aşa este. Şi, in păcate, din cauza apatiei politice şi a ignoranţei cetăţenii adoptă comportamentul respectiv, deşi susţinerea acestei teorii sau perpetuarea acestei stări de fapt este împotriva intereselor lor. Dacă dl Ghimpu ar ţine la interesele cetăţenilor el nu ar încuraja apatia politică susţinând că alegerile sunt un rău inevitabil şi trebuie tratate de cetăţeni ca un medicament amar, dar necesar vindecări. Este o politică dăunătoare şi antisocială. Un politician responsabil ar explica societăţii că alegerile sunt un fel de mană cerească pentru cetăţeni şi cu cât mai des vor fi alegeri cu atât mai protejaţi vor fi cetăţenii. Doar în timpul alegerilor cetăţenii pot impune propria voinţă şi părerea lor cu adevărat contează. Mi se pare normal ca astfel de ocazii să fie cât mai dese. Un alt element important, este perioada preelectorală. Cea mai benefică din punct de vedere a rezolvării oricăror probleme apărute pe moment sau acumulate în timp. În această ordine de idei aşi da câteva exemple. Deponenţii Investprivatbankului nu şi-ar fi recuperat banii nici până astăzi, dacă banca nu era falimentată într-o perioadă preelectorală, fac pariu. Sinistraţii din acest an nu ar avea ocazia să-l vadă săptămânal pe prim-ministru, dacă nu era an electoral. Nu mai vorbesc de ajutoarele primite şi casele reconstruite. Traficaţii din Egipt şi azi stăteau în puşcărie dacă nu era campanie electorală şi cu siguranţă nu erau întâmpinaţi de prim-ministru la aeroport.
Dragi concetăţeni nu vă lăsaţi prostiţi şi manipulaţi. Bucuraţi-vă că există alegeri multe şi dese.
Câteva observaţii pe marginea începerii campaniei electorale.
Toată admiraţia pentru comportamentul adoptat de peledişti. Pe fonul circului de la comisia electorală, detaşarea PLD-ului de acest bâlci cu motivaţia, „Noi avem de guvernat o Ţară” a fost o găselniţă foarte reuşită. Presupun că acest comportament, preluat de la idolul Putin, va fi menţinut şi în continuare. Dacă vă amintiţi, nici Putin şi nici Medvedev nu au participat în campaniile electorale propriu-zise. Ei le-au ignorat sub pretextul că au de „guvernat o ţară” şi în loc de confruntări electorale, mergeau în „vizite de lucru”.
Alt element important în strategia PLD-ului este intrarea formalizată în campane, doar pe ultima sută de metri. Astfel ei scapă de reglementările rigide ale reflectării campaniei electorale, şi în acelaşi timp pot nestingherit să-şi facă campanie camuflată în calitate de oficiali în funcţie. Ei vor vorbi despre „asumarea răspunderii guvernării” fără a face propagandă electorală directă şi inutilă, în cazul dat, dar toate acestea fără restricţii de apariţie pe sticlă. Mai mult ca atât, nu vor trebui să se confrunte cu concurenţii, mesajele cărora vor fi sufocate de cronometre.
Alţi membri ai Alianţei au înţeles că s-au păcălit şi au încercat să dreagă busuiocul prin excluderea miniştrilor din liste şi întoarcerea lor în guvern. Dar şi acest fapt este în defavoarea lor fiindcă a fost făcut după apelul prim-ministrului.
Scor total 2-0 pentru PLD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: