duminică, 4 septembrie 2011

Idei naţionale! Trei la leu!

Odată cu prăbuşirea regimului comunist şi năvălirea „dezmăţului democratic”, tot mai multă lume pare obosită de atâta pluralism şi dezbateri publice. Altfel nu pot înţelege abnegaţia cu care cei mai telegenici comentatori şi politicieni încearcă să ne vândă câte o idee naţională. Permanent ni se invocă „haosul din societate” de care a „obosit” populaţia atât de tare şi prin urmare, dacă vrem „ordine” e nevoie de o idee naţională.
Cea mai populară idee naţională, este integrarea europeană. Vezi doamne, toţi vor în Europa şi aceasta va consolida societatea. Dar cum poate fi consolidată, în baza acestei idei, o societate în care 60% din cetăţeni regretă dispariţia imperiului sovietic? O societate în care cele mai populare personaje politice sunt liderii regimului autoritar rusesc? Unicul argument în susţinerea coeziunii sociale este intenţia de integrare exprimată în sondaje, dar cât de conştienţi sunt cetăţenii noştri când susţin integrarea europeană? Aici e cheia. Cunosc oare cetăţenii noştri „eurofili” care sunt costurile integrării europene, şi sunt ei gata să le suporte? Cine din clasa noastră politică şi-a pus drept scop strategic, familiarizarea cetăţenilor cu acest aspect al integrării? Nimeni. Şi nici nu o vor face vreo dată. Vă dau un singur motiv. Una din numeroasele condiţii pentru integrare va fi retrocedarea bunurilor,expropriate de regimul de ocupaţie sovietic, sau compensării valorii acestora foştilor proprietari şi urmaşilor lor. Cine îşi va asuma implementarea acestei condiţii? Nimeni. Prietenii ştiu de ce.
Altă găselniţă naţională ar fi „reîntregirea ţării”. Ea face parte din seria, în pat cu inamicul. Nu ştiu de ce, în RM se crede că toţi locuitorii de pe malul drept al Nistrului consideră starea de ocuparea a teritoriilor din Est drept ceva rău. Ţin să vă amintesc că unul din „motivele oficiale” ale acestei ocupaţii este iminenţa unirii RM cu România. Acest „pericol” este în permanenţă scos în faţă de coloana a cincea rusească din republică. La moment, ocupaţia teritoriilor din Est este
„garanţia” evitării acestui „pericol”. Vă daţi seama ce „garanţii şi condiţii” vor fi cerute pentru ca „pericolul” să nu mai existe nici după „reunificare”? Presupun că una din condiţii ar putea fi ratificarea de către parlamentul României a pactului Ribbentrop- Molotov. Mai aveţi chef de reunificare?
Cea mai proaspătă idee naţională este evitarea alegerilor parlamentare anticipate, cu orice preţ. Nu pot să nu atrag atenţia că această idee este promovată cu insistenţă de un partid ce ne-a promis cândva, Europa. Cum să defineşti o ţară, care se pretinde a fi de vocaţie europeană, dar consideră ca fiind un „dezastru” elementul de bază al democraţiei, alegerile parlamentare? După 20 de ani de democraţie fie şi originală (eu, îi zic instituţionalizată), nici societatea civilă şi cu atât mai mult clasa politică din republică încă n-au înţeles că într-o societate democratică doar alegerile sunt soluţia tuturor problemelor, mai ales a celor politice. Din păcate, Dumnezeu, ne-a dat independenţă, dar minte nu.
Cu siguranţă veţi putea găsi mai multe idei naţionale în piaţă. Unele din ele nici nu ştiu că sunt naţionale. Cel mai deranjant în această afacere este faptul că aceste idei sunt lansate şi promovate nu de dragul oamenilor, ci de dragul scorului electoral. Fiindcă avem o republică plină de integratori şi reîntregitori.
Nu ştiu de unde a venit această noţiune, dar eu îmi amintesc de o singură idee naţională pusă în practică, construirea comunismului. Până la urmă această idee va fi găsită, cred, dar ce facem să n-o pierdem? Eu propun s-o punem în noua constituţie, alături de neutralitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: