duminică, 14 aprilie 2013

Ziua Trădătorului


Săptămâna trecută am avut ocazia să urmărim un nou epizod din franciza ”Și tu Brutus?”. Chiar dacă e vorba de PL, cred că mulți își puneau întrebarea: când? și nu dacă? Nu voi stărui asupra motivelor răzvrătiților. Mi se pare mai interesant și util de analizat reacția la trădare, fiindcă până la urmă eu nu cred că acești lideri sunt supărați anume pe faptul trădării ci mai degrabă pe faptul subminării autorității lor. Iar în cazul lui Ghimpu lucrurile sunt și mai nuanțate. Dacă în alte partide obținerea unui loc fruntaș pe listele electorale sau ocuparea unui fotoliu ministerial se poate obține în schimbul unei contribuții financiare corespunzătoare, atunci în cazul PL-ului este vorba de voința exclusivă a președintelui. Astfel dacă trădătorilor cu locuri cumpărate nu prea ai ce le reproșa dat fiind condițiile ”contractului”, atunci când e vorba de autoritatea și ”geniul politic” al liderului lucrurile devin mai grave. Și cel mai bine acest lucru a fost demonstrat de reacția și comentariile lui Ghimpu. Este pentru prima dată când un lider de partid a recunoscut în public că persoanele promovate în fruntea partidului și a instituțiilor publice nu au avut nicio calitate personală și niciun merit în aceasta și mai mult ca atât, ei nici nu au avut măcar o activitate în interiorul partidulu pentru a justifica promovarea. Totul s-a datorat exclusiv hatârului personal al lui Ghimpu. Ce e și mai grav că unii au devenit demnitari de stat din milă primind funcțiile ca o pomană. Vedeți cazul lui Ion Hadârcă sau a altui lider local care a primit un loc de muncă de dragul fetelor sale. Astfel, Ghimpul a fost forțat să recunoască faptul că nu are nicio importanță dacă ești sau nu membru de partid, dacă ești un activist sau doar un figurant dacă ești geniu sau un prost, cariera ta politică depinde exclusiv de simpatia sau antipatia liderului de partid. Ironia sorții este că după ce ai dat un astfel de exemplu să te plângi la televizor că tinerii și oamenii activi nu vor să vină în partid. Să vedem totuși cine sunt actorii.
Grupul rebel. Marea minciună promovată de aceștea este dorința de democratizare a partidului și citez:
- atragerea și promovarea resurselor umane valoroase în bază de meritocrație și
competiție sănătoasă;
- renunțarea la autoritarism și promovarea unei democrații reale a procesului
decizional.
Ca să vezi, cei ce au făcut carieră în pofida acestor deziderate acum se zbat pentru ele. Dar cea mai mare dovadă că aceste intenții sunt false a  fost cererea de desemnare a lui Chirtoacă în funcția de președinte. Vă rog să rețineți că nu s-a cerut alegerea unui nou președinte ci convocarea unui congres cu dedicație. Cât spirit democratic.
Partidul. S-a dovedit cu lux de amănunte că în PL nu există niciun fel de democrație și membrii nu sunt altceva decât o umplutură și o masă de manevră. PL e un partid de buzunar bazat pe principii clientelare.
Acuma stau și mă gândesc a cui trădare este mai mare, a grupului răzvrătit față de Ghimpu sau a lui Ghimpu față de toți membrii de partid și a anumitei părți din societate care credea că PL e totuși altfel?
Astfel, în republica noastră unica metodă de asanare a clasei politice și a mediului politic este exclusiv actul trădării fiindcă doar atunci aflăm ce cred oamenii politici unul despre altul cu adevărat și cum se ajunge în vârful piramidei politice. De aceia, cred că noi ar trebui să le fim recunoscători trădătorilor și să cerem instituirea zilei trădătorului și a ordinului ”Brutus emerit al Republicii”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizualizări: